Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2016/ World Breastfeeding Week2016

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2016/ World Breastfeeding Week2016

Επιμέλεια Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρου, τ. Προέδρου Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Προέδρου UMEMPS (Union of Middle East and Mediterranean Pediatric Societies)

Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου από το 1992 (στην Κύπρο κάθε Οκτώβριο) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη  Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Έτσι από το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) κάθε χρόνο αναλαμβάνει μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού.

Το σύνθημα για το 2016 είναι “Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη” και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ανάμεσα στους στόχους της WABA για τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, είναι να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τους νέους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals -SDGs) και πώς σχετίζονται με το θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών και των νηπίων (Infant and Young Child Feeding -IYCF), ώστε να εδραιωθεί ο θηλασμός ως βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης.

1) Σύνθημα-Θέμα 2016

Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης.

Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή.

Το νέο σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού δείχνει μια σχέση με την εκστρατεία για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά τοποθετεί το βρέφος και τους φροντιστές του στο κέντρο.

Το λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Ammar Khalifa όπως ζητήθηκε από την WABA, η οποία κατέχει και τα πνευματικά δικαιώματα.

2) Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για Αειφόρο Ανάπτυξηlllgr_poster_goals

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιτύχουμε τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

3) Συσχέτιση των Παγκόσμιων Στόχων για Αειφόρο Ανάπτυξη με τον θηλασμό

Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016 σχετίζεται με το ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς να εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής, πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να νοιαζόμαστε για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού, είναι επίσης το θεμέλιο της ανάπτυξης μιας χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγές:

1) http://www.mitrikosthilasmos.com/2016/08/THILASMOS-pagkosmia-evdomada-thilasmou.html#ixzz4Jes7e2Qf

2) http://worldbreastfeedingweek.org/images/wbw2016-af-i.jpg

3) http://worldbreastfeedingweek.org/images/wbw2016-af-eng.jpg

4) http://www.lllgreece.org/waba—pankosmia-ebdomada-metrikou-thelasmou

print

Σχετικά Άρθρα

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Μιράντα Σιδερά*  Αν έχετε παιδί που πάει για πρώτη φορά νηπιαγωγείο ή δημοτικό ή ακόμα και γυμνάσιο, καταλαβαίνω πώς νιώθετε! Καταλαβαίνω την...