Τα τελευταία νέα σχετικά με την εποχιακή γρίπη

Τα τελευταία νέα σχετικά με την εποχιακή γρίπη

Επιμέλεια Μιχάλης Ιασονίδης, παιδίατρος
Από το Red Book 10/2017

Την περυσινή περίοδο εποχιακής γρίπης καταγράφηκαν από το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 106 περιστατικά θανάτων σχετιζόμενων με λοίμωξη από ιό της γρίπης, 85% αυτών των θανάτων συνέβησαν σε υγιή ανεμβολίαστα παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του CDC (1) ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα θανάτου που οφείλεται σε λοίμωξη από ιό της γρίπης.

Πιο κάτω παρατίθενται οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) (3) για πρόληψη και έλεγχο της γρίπης στα παιδιά, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018. Οι συστάσεις αφορούν ενημέρωση για τη χρήση του εμβολίου της εποχικής γρίπης ως εμβολίου ρουτίνας και τη χορήγηση αντιϊικών φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία της γρίπης στα παιδιά. Τα σημαντικότερα σημεία των επικαιροποιημένων συστάσεων περιλαμβάνουν:

• Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης.

• Το εμβόλιο συνίσταται σε όλα τα παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών.

• Στην παγκόσμια αγορά διατίθενται δύο είδη αδρανοποιημένων εμβολίων έναντι της γρίπης, ένα τρισθενές και ένα τετρασθενές. Στην Κύπρο κυκλοφορεί μόνο το τρισθενές.

 Το τρισθενές για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνει: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus, an A/HongKong/4801/2014 (H3N2)-like virus, and a B/Brisbane/60/2008-like virus (B/Victoria lineage),
 Το τετρασθενές περιλαμβάνει επιπλέον: B/Phuket/3073/2013-like virus (B/Yamagata lineage).

• Τα παιδιά είναι καλό να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, αν είναι δυνατόν. Ο εμβολιασμός θα μπορούσε να συνεχιστεί και αργότερα για παιδιά που για διάφορους λόγους καθυστέρησε η χορήγηση του εμβολίου έγκαιρα.

• Ο αριθμός των δόσεων εμβολίου της γρίπης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Έτσι την πρώτη χρονιά που χορηγείται το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των 9 ετών πρέπει να χορηγούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα ενός μηνός μεταξύ τους. Κάθε επόμενη χρονιά χορηγείται μία δόση εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά που πήραν προηγουμένως 2 δόσεις αλλά σε διαφορετική περίοδο γρίπης.

• Το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε όλα τα παιδιά με αλλεργία στο αυγό οποιασδήποτε βαρύτητας, χωρίς οποιεσδήποτε πρόσθετες προφυλάξεις πέρα από αυτές που συνιστώνται για οποιοδήποτε εμβόλιο.

• Εγκυμονούσες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της γρίπης ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν ο τοκετός αναμένεται να συμβεί στην περίοδο της γρίπης (Δεκέμβριο μέχρι Απρίλη).

• Όλο το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμοι κλπ.) θα πρέπει να λαμβάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης. Αυτό αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την πρόληψη της γρίπης για τους ίδιους και τη μείωση της διασποράς της γρίπης από τους ίδιους σε άλλους ασθενείς (εξωτερικούς ή νοσηλευόμενους).

• Τα αντιϊικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, αλλά δεν αποτελούν υποκατάστατο του εμβολιασμού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στον επικαιροποιημένο για 2017-18 Vaccine Status Table and Influenza Resource Page (Red Book Online) (2) και στο πρόσφατο άρθρο της AAP News (3) για πιο αναλυτικές οδηγίες.

1. https://www.cdc.gov/flu/about/qa/vaccineeffect.htm
2. https://redbook.solutions.aap.org/selfserve/sspage.aspx?selfservecontentid=influenza-resources
3. http://www.aappublications.org/news/2017/09/04/Influenza090417

print

Σχετικά Άρθρα

Πυρετικοί σπασμοί

Πυρετικοί σπασμοί

Από Μόνικα Μιχαηλίδου-Ευσταθιάδου, Παιδίατρο, Λάρνακα, Γραμματέα Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Πυρετικοί σπασμοί Η απότομη άνοδος του πυρετού...

Γεωγραφική γλώσσα

Γεωγραφική γλώσσα

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο Γεωγραφική γλώσσα Εισαγωγή Γεωγραφική γλώσσα (καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα) είναι μια καλοήθης κατάσταση που...