Γρίπη 2013-2014

Γρίπη 2013-2014

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

Γρίπη 2013-2014

Μην αφήσετε τα παιδιά σας ανεμβολίαστα.

Όλα τα παιδιά πάνω από 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του ιού της γρίπης με το τριδύναμο ή καλύτερα με το νέο τετραδύναμο εμβόλιο, αν είναι διαθέσιμο.

Αυτή η οδηγία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 2/9/2013 και θα βρίσκεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού “Pediatrics”. Στην οδηγία αναφέρονται εκτός των ανανεωμένων οδηγιών για εμβολιασμό ρουτίνας έναντι της εποχιακής γρίπης και οδηγίες για αντιμετώπιση με αντιϊκά φάρμακα των παιδιών που τυχόν θα νοσήσουν.

 

Οι γονείς δεν πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, γιατί η περίοδος εμφάνισης του ιού της γρίπης δεν είναι πάντα προβλέψιμη και είναι σημαντικό, ιδίως για τα παιδιά, να είναι προστατευμένα όταν ο ιός αρχίσει να κυκλοφορεί.

Για την περίοδο 2013-14 το τριδύναμο εμβόλιο θα παρέχει προστασία έναντι των ιών: 1) A/California/7/2009 (H1N1) pdm09 (όπως και την περίοδο 2012-13), 2) A/Texas/50/2012 (H3N2)  (παρόμοιο αντιγονικά με το στέλεχος της περιόδου 2012-13) και 3) B/Massachusetts/2/2012 (ιό που κατάγεται από τον ιό B/Yamagata lineage, της περιόδου 2012-13, αλλά πρόκειται για διαφορετικό ιό).

Το CDC για την περίοδο 2013-14 και για πρώτη φορά, έχει εγκρίνει την κυκλοφορία νέου τετραδύναμου εμβολίου, που περιλαμβάνει έναν επιπλέον Β ιό (B/Victoria lineage).

Οι ανανεωμένες οδηγίες καλούν σε καθολικό εμβολιασμό, άσχετα με το είδος του εμβολίου που διατίθεται σε κάθε χώρα.

Νεώτερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλής η χορήγηση του αδρανοποιημένου εμβολίου και στη μεγάλη πλειονότητα των ατόμων με αλλεργία στο αυγό. Μόνο παιδιά με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να συμβουλεύονται αλλεργιολόγο.

Δοσολογικό σχήμα:

Για παιδιά από 6 μηνών μέχρι και 8 χρόνων που εμβολιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια χρειάζονται μόνο 1 δόση από το φετινό εμβόλιο. Αν όχι τότε πρέπει να λάβουν 2 δόσεις με 4 εβδομάδες διαφορά. Επίσης παιδιά που δεν έλαβαν 2 ή περισσότερες δόσεις του εποχιακού εμβολίου μετά τον Ιούλιο του 2010, πρέπει να λάβουν 2 δόσεις φέτος.

Κλινικές εφαρμογές:

Πρέπει να αναληφθούν και φέτος ιδιαίτερες προσπάθειες για εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Αυτές περιλαμβάνουν τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τις εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γυναίκες ή αυτές που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη. Επίσης όσους ασχολούνται με παιδιά και ιδίως παιδιά υψηλού κινδύνου. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι γονείς ή άλλοι ενήλικες που φροντίζουν παιδιά.

Όπως πάντα οι παιδίατροι, οι νοσηλευτές και όλοι όσοι ασχολούνται με υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να βοηθήσουν τόσο στην διάδοση του εμβολίου, όσο και των μέτρων ελέγχου της νόσου. Επιπλέον, οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι σε θέση έγκαιρης εντόπισης νέων κρουσμάτων γρίπης, ώστε να είναι κατορθωτή η εφαρμογή τάχιστα αντιιϊκής θεραπεία, όταν ενδείκνυται, για μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Για τα παιδιά με σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή/και με υποκείμενη χρόνια πάθηση ή για εκείνα που χρειάζεται να νοσηλευτούν, συνίσταται θεραπευτική παρέμβαση με οσελταμιβίρη ή ζαναμιβίρη. Το προφίλ ασφάλειας του oseltamivir επιτρέπει τη χρήση του ακόμα και σε πρόωρα βρέφη. Ωστόσο, χημειοπροφύλαξη μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε τελειόμηνα νεογνά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολιασμού.

print

Σχετικά Άρθρα

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Μιράντα Σιδερά*  Αν έχετε παιδί που πάει για πρώτη φορά νηπιαγωγείο ή δημοτικό ή ακόμα και γυμνάσιο, καταλαβαίνω πώς νιώθετε! Καταλαβαίνω την...

Το ωράριο του μωρού

Το ωράριο του μωρού

Οι πρώτες ημέρες και νύχτες μαζί με το μωρό θα περάσουν μέσα σε απόλυτη σύγχυση, σε σημείο που θα χάσετε πια τη διαδοχή της μίας μέρας με την...