Τι είναι ο κοκίτης* και πόσο σοβαρός είναι;
Επιμέλεια Μιχάλης Ιασονίδης, παιδίατρος, Λεμεσός
Ο κοκίτης είναι μία άκρως μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, η οποία οδηγεί σε σοβαρό βήχα που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 8 εβδομάδες. Σε βαριές περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, να επιπλακεί με πνευμονία, ενώ ο βήχας μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ναυτία, να λιποθυμήσουν ή ακόμη και να προκαλέσει κατάγματα πλευρών.
Στα παιδιά, ο κοκίτης μπορεί να γίνει πολύ σοβαρός και να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο, ενώ τα μη εμβολιασμένα και μερικώς εμβολιασμένα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Επομένως, ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την προστασία κατά του κοκίτη.
Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε το παιδί σας.
Κοκίτης – ένα διαδεδομένο πρόβλημα
Ενώ γενικώς θεωρείται νόσος της παιδικής ηλικίας, οι ενήλικες και οι έφηβοι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κοκίτη και επειδή στους ενήλικες και έφηβους τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια, πολλά άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κοκίτης μπορεί να είναι πιο σοβαρός, γεγονός που οδηγεί σε απουσία από την εργασία, το σχολείο ή σε νοσηλεία.
Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οι έφηβοι και οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τον κοκίτη στα βρέφη – οι νέοι γονείς μπορεί να αποτελούν την πηγή της λοίμωξης για τις μισές περίπου περιπτώσεις κοκίτη στα βρέφη.
Σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία η εμφάνιση κοκίτη είναι πολύ πιο πιθανή λόγω της στενής επαφής ανάμεσα στα παιδιά.
Εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων κατά του κοκίτη.
Ο εμβολιασμός κατά του κοκίτη γίνεται κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους. Ωστόσο, η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός δεν είναι ισόβια και εξασθενεί μετά από 4 έως 12 έτη. Επομένως, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί για κοκίτη ή πέρασαν κοκίτη στην παιδική ηλικία, μπορεί και πάλι να νοσήσουν, στην εφηβική ή ενήλικη ζωή. Παρά τον υψηλό αριθμό των εμβολιασμένων βρεφών στην Ευρώπη, 72.000 περιπτώσεις κοκίτη αναφέρθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από το 1998 έως το 2002, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί για τον κοκίτη σε εφήβους και ενήλικες είναι απαραίτητοι για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου και της μετάδοσης σε μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα βρέφη.
Κοκίτης – προστασία για εσάς και την οικογένεια σας.
Ο κοκίτης είναι ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου από βακτηριακή λοίμωξη στα βρέφη. Ενώ ο κοκίτης μπορεί να είναι ήπιος σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, ορισμένα άτομα πάσχουν από συμπτώματα όπως επίμονος βήχας, διαταραχές στον ύπνο, κάψιμο στο λαιμό και κεφαλαλγίες. Είναι επίσης σημαντικό σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, εφήβους και ενήλικες να χορηγείται μια αναμνηστική δόση του εμβολίου, ώστε να προληφθεί η μετάδοση του κοκίτη σε βρέφη που δεν είναι εμβολιασμένα.
Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον αναμνηστικό εμβολιασμό για τον κοκίτη.
-
Στη Γαλλία, συνιστάται η πραγματοποίηση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κοκίτη (επίσης συνδυάζεται με της διφθερίτιδας και του τετάνου) σε ηλικία 16-18 μηνών και 11 -13 ετών. Επιπρόσθετα, συνιστάται για όλους τους ενήλικες που δεν έχουν υποβληθεί σε αναμνηστικό εμβολιασμό τα τελευταία 10 έτη.
-
Στην Κύπρο, συνιστάται η χορήγηση αναμνηστικού εμβολίου για τον κοκίτη (σε συνδυασμό με διφθερίτιδα και τέτανο) στην ηλικία των 11-15 ετών.
-
Οι έφηβοι 10-18 ετών πρέπει να λαμβάνουν μια δόση του συνδυασμένου εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη (dTpa) σε αντικατάσταση του εμβολίου διφθερίτιδας και τετάνου (dT) ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού. Επιπρόσθετα, συνιστάται για όλους τους ενήλικες που δεν έχουν υποβληθεί σε αναμνηστικό εμβολιασμό τα τελευταία 10 έτη.
Επομένως, για να ενισχυθεί η προστασία για εσάς και την οικογένεια σας, ρωτήστε σήμερα το γιατρό σας σχετικά με τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς για τον κοκίτη.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΚΙΤΗ.
Επειδή πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα για βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων την πηγή μετάδοσης του κοκίτη αποτελούν οι νέοι γονείς και ειδικά οι μητέρες. Ωστόσο, εάν είστε μέλλων γονέας, παππούς/γιαγιά ή απλώς έρχεστε σε τακτική επαφή με παιδιά, μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση: ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς για τον κοκίτη, ώστε τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας να είστε καλά προστατευμένοι.
* όσο και αν φαίνεται παράξενο στους μεγαλύτερους η λέξη κοκκύτης, γράφεται πλέον ως κοκίτης (βλ. λεξικό Μπαμπινιώτη: κοκίτης {χωρ. πληθ.} ΙΑΤΡ. μεταδοτική νόσος της παιδικής ηλικίας με επίμονο και ξερό βήχα).