Παιδί και Διαζύγιο

Παιδί και Διαζύγιο

Από Μύρια Μαραγκού, Ψυχολόγο

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταλήγουν στο διαζύγιο, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος πλέον για ένα φαινόμενο πολύ συνηθισμένο. Οι επιπτώσεις του, ωστόσο, προς τα παιδιά δεν είναι επαρκώς μελετημένες. Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι γονείς αγνοούν τις αρνητικές επιπτώσεις του χωρισμού στα παιδιά τους και προβαίνουν σε αποφάσεις χωρίς πολλή σκέψη. Σχετικές έρευνες παρουσιάζουν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαζυγίου προς τα παιδιά είναι αρκέτα πιο βαθίες από ό,τι αρχικά είχε παρουσιαστεί.

Χαρακτηριστικά, ένα εννιάχρονο παιδί πρόσφατα μου είχε αναφέρει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια προσεύχεται καθημερινά να είναι ξανά μαζί οι γονείς του… αλλά η ευχή του ποτέ δεν γίνεται πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι δεν έχει οικογένεια. Εξάλλου, ο θυμός είναι ένα άλλο, αρκετά έντονο αρνητικό συναίσθημα, που συνοδεύει τα παιδιά για κάποια χρόνια μετά το χωρισμό των γονιών του.

Σίγουρα ένα διαζύγιο δεν είναι πάντα η χειρότερη επιλογή, όμως οι γονείς που προτίθενται να χωρίσουν χρειάζονται καθοδήγηση από αρμόδιους και έμπειρους οικογενειακούς θεραπευτές, η δουλειά των οποίων απαιτεί εμπειρία και ικανότητα στην ενσυναίσθηση κυρίως των παιδιών. Ο οικογενειακός θεραπευτής είναι αυτός που θα κατανοήσει τους προβληματισμούς, τις τύψεις, τη μελαγχολική διάθεση και το θυμό των παιδιών, που συχνά αισθάνονται προδομένα από τον γονέα που εγκαταλείπει την οικογενειακή στέγη και αντιδρούν στην απώλεια, αλλά και στη στέρηση της φροντίδας.

Τα αισθήματα ενοχής για το διαζύγιο που επωμίζονται πολλά παιδιά, συμβάλλουν στο να κλείνονται στον εαυτό τους, να αφαιρούνται, να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις, να γίνονται δύσκολοι στη συνεργασία και γενικότερα να αναπτύσσουν ποικίλες συναισθηματικές δυσκολίες.

Από τη δική μου προσωπική εμπειρία ως σύμβουλος οικογένειας, πολλές φορές συνάντησα παιδιά που είχαν αναπτύξει αγχώδεις διαταραχές με έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα, φοβίες, κατάθλιψη, κοινωνική απόσυρση, αδιαφορία προς το διάβασμα κτλ. Τα παιδιά διχάζονται σχετικά με την απόφαση ποιου γονέα να πάρουν το μέρος, ποιος ευθύνεται πραγματικά, ποιον έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτά τα διλήμματα βασανίζουν αρκετά και αναπτύσσουν αρκετές ενοχές στα παιδιά. Ένας καταρτισμένος οικογενειακός θεραπευτής είναι αυτός που θα κατευθύνει τους γονείς και θα βοηθήσει τα παιδιά να βιώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται το τραύμα του διαζυγίου.

Γονείς προσοχή! Τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξή σας. Μη διστάσετε να προσεγγίσετε κάποιον επαγγελματία, όταν διακυβεύεται η ψυχική υγεία των παιδιών σας.

print

Σχετικά Άρθρα

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Μιράντα Σιδερά*  Αν έχετε παιδί που πάει για πρώτη φορά νηπιαγωγείο ή δημοτικό ή ακόμα και γυμνάσιο, καταλαβαίνω πώς νιώθετε! Καταλαβαίνω την...

Αϋπνία στα παιδιά

Αϋπνία στα παιδιά

Κοιμήσου, παιδί μου. Πώς να λύσετε το πρόβλημα του ύπνου στα παιδιά; Των Εδουάρδ Εστιβίλ και Σύλβια Δε Μπεχάρ Ξαναρχίζοντας (πώς να του διδάξετε...