Κράτημα της αναπνοής κυανού τύπου

Κράτημα της αναπνοής κυανού τύπου

Κράτημα της αναπνοής κυανού τύπου
Το πρόβλημα
Περίπου 5% των μικρών παιδιών κρατούν την αναπνοή τους όταν κλαίνε. Αυτά τα κυανωτικά επεισόδια ακολουθούν ένα γεγονός, ίσως μετά από πτώση ή μετά από φόβο, άγχος ή θυμό. Συνήθως ξεκινούν όταν το βρέφος είναι 6 με 18 μηνών και σταματούν γύρω στα 5 με 6 χρόνια. Μπορεί να συμβαίνει από μία ή δύο φορές τη μέρα μέχρι μία ή δύο φορές το μήνα. Δεν είναι επικίνδυνα και δεν έχουν καμία σχέση με την επιληψία.

Αμέσως μετά από μια αναστάτωση, το μωρό αφήνει μια ή δυό μακρόσυρτες κραυγές. Τότε, αφού αφήσει μια εκπνοή, κρατά την αναπνοή του μέχρις ότου τα χείλη του μελανιάσουν και καμιά φορά μέχρι να λιποθυμήσει. Το κράτημα της αναπνοής μέχρι να γίνει κόκκινο το πρόσωπο χωρίς όμως να λιποθυμήσει δεν είναι ασυνήθιστο). Ένα τρίτο αυτών των παιδιών έχουν επίσης κάποιες μυϊκές συσπάσεις ή τρομώδες παραλήρημα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Το παιδί συνήθως ανακτά πλήρως τις αισθήσεις του και αναπνέει κανονικά σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά το κυανωτικό επεισόδιο.

Η λύση
Τι κάνουμε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Αυτά τα επεισόδια είναι άκακα και πάντα σταματούν από μόνα τους. Χρονομετρήστε ορισμένα επεισόδια χρησιμοποιώντας ρολόι με δείκτη για δευτερόλεπτα, μιας και είναι δύσκολο να υπολογίσετε τη διάρκεια ενός επεισοδίου με ακρίβεια. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος προς το κεφάλι (αυτή η θέση μπορεί να αποτρέψει κάποιες από τις μυϊκές συσπάσεις). Μην ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, δεν χρειάζεται. Επίσης μην προσπαθήσετε να κρατήσετε ανοικτό το στόμα του παιδιού και κυρίως μην βάλετε τίποτα στο στόμα του παιδιού, μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο ή εμετό.
Τι κάνουμε μετά το επεισόδιο. Όταν το επεισόδιο τελειώσει, πάρτε το μωρό σας μια σύντομη αγκαλιά και συνεχίστε με τις δουλειές σας. Μια χαλαρή στάση είναι το καλύτερο. Εάν τρομάξετε, μην αφήσετε το παιδί να το καταλάβει. Εάν το παιδί σας είχε μια έξαρση θυμού πριν το επεισόδιο επειδή ήθελε να περάσει το δικό του, μην ενδώσετε αργότερα.
Πρόληψη επεισοδίων κυανού τύπου. Τα επεισόδια που είναι αποτέλεσμα πτώσης ή ξαφνικού φόβου δεν μπορούν να προληφθούν. Τα περισσότερα επεισόδια που προκαλούνται από θυμό είναι επίσης ακούσια. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των 2 ετών και έχει καθημερινά επεισόδια, πιθανόν να έχει μάθει να πυροδοτεί κάποια το ίδο. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν οι γονείς τρέχουν στο παιδί και το παίρνουν αγκαλιά μόλις ξεκινήσει να κλαίει ή του κάνουν τα χατίρια αμέσως μετά το επεισόδιο. Εάν αποφύγετε αυτές τις αντιδράσεις, το παιδί σας δεν θα έχει αυτό τον υπερβολικό αριθμό επεισοδίων.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας αμέσως εάν:
• Το παιδί σας κρατάει την αναπνοή του για περισσότερο από ένα λεπτό (με το ρολόι) ή τα επεισόδια είναι διαφορετικά από την περιγραφή σε αυτό το κείμενο.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας σε εργάσιμες ώρες εάν:
• Το παιδί σας χλωμιάζει αντί να μελανιάζει κατά τα επεισόδια.
• Παρατηρούνται μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
• Το παιδί σας είναι ιδιότροπο στο φαγητό του, λόγω πιθανής έλλειψης σιδήρου (κατάσταση που μπορεί να συνδέεται με επεισόδια κυανού τύπου).
• Το παιδί σας έχει περισσότερα από ένα επεισόδιο την βδομάδα.
• Αν έχετε άλλες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με το κράτημα της αναπνοής.
Adapted from Schmitt BD: Your Child’s Health, ed 2. New York, NY, Bantam Books, 1999

print

Σχετικά Άρθρα

Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Το Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ» διοργανώνει σεμινάρια για γονείς, μελλοντικούς γονείς και όχι μόνο, σε συνεργασία με επαγγελματίες...

Ομφαλός-Ομφάλιος λώρος

Ομφαλός-Ομφάλιος λώρος

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο και Κωνσταντίνο Μαρίνο, φοιτητή Ιατρικής Φροντίδα ομφαλού (υπολείμματος ομφάλιου λώρου) Θα πρέπει να διατηρείτε...