Κωλικοί 1ου τριμήνου

Κωλικοί 1ου τριμήνου

Κωλικοί 1ου τριμήνου

Μήπως το μωρό σας έχει τακτικά μια περίοδο ανησυχίας που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το ησυχάσετε; Αυτό είναι κάτι πολύ κοινό, ειδικότερα μεταξύ των ωρών 6:00μμ και μεσάνυχτα – ακριβώς όταν κι εσείς αρχίζετε να νιώθετε την κούραση της ημέρας.

Αυτές οι περίοδοι γκρίνιας μπορεί να μοιάζουν με μαρτύριο, πόσο μάλιστα όταν έχετε κι άλλες δουλειές ή άλλα απαιτητικά παιδιά. Ευτυχώς όμως δεν κρατάνε πολύ. Η διάρκεια αυτής της ανησυχίας κορυφώνεται συνήθως σε τρεις ώρες την ημέρα για έξι βδομάδες και σταδιακά μειώνεται σε μία με δύο ώρες την ημέρα για τρεις με τέσσερις μήνες. Όσο το βρέφος ηρεμά μετά από μερικές ώρες και παραμένει ήσυχο την υπόλοιπη μέρα, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Εάν το κλάμα δεν σταματά, αλλά γίνεται πιο έντονο και συνεχίζει και κατά την νύχτα ή την υπόλοιπη μέρα, ίσως να προκαλείται από κολικούς. Περίπου ένα στα πέντε βρέφη υποφέρουν από κολικούς, συνήθως μεταξύ δεύτερης και τέταρτης βδομάδας.

Κλαίνε απαρηγόρητα, μερικές φορές ουρλιάζουν, τεντώνοντας και κλωτσώντας τα πόδια τους και αφήνοντας αέρια. Το στομάχι τους μπορεί να φουσκώσει από τα αέρια. Μπορεί να ξεσπάσουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όμως συχνά γίνεται χειρότερο νωρίς το βράδυ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής λόγος γιατί συμβαίνει αυτό. Πολύ συχνά, οι κολικοί σημαίνουν απλά ότι το μωρό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο σε ερεθίσματα ή δεν μπορεί να κρατήσει τον «αυτο-έλεγχό του» ή να ελέγξει το (ανώριμο) νευρικό του σύστημα.

Καθώς μεγαλώνει, αυτή η ανικανότητα να «αυτο-ανακουφιστεί» – όπως φανερώνεται από το συνεχές κλάμα – θα εξαλειφτεί. Γενικότερα η ανησυχία από κολικούς σταματά στον τρίτο με τέταρτο μήνα, αλλά μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τον έκτο. Πολλές φορές, σε μωρά που θηλάζουν, οι κολικοί είναι σημάδι ευαισθησίας σε κάτι που τρώει η μητέρα. Σπάνια ίσως να δημιουργείται δυσφορία από την πρωτεΐνη γάλακτος που συμπεριλαμβάνεται στη φόρμουλα. Μπορεί να είναι επίσης σημάδι ιατρικού προβλήματος, όπως κήλης ή άλλης παθολογικής κατάστασης.

Παρόλο που συνήθως απλά πρέπει να περιμένετε να περάσει, υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζει να δοκιμάσετε. Φυσικά, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να είστε σίγουροι ότι το κλάμα δεν συνδέεται με άλλο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που να χρειάζεται παρέμβαση. Έπειτα ρωτήστε τον τί από τα παρακάτω θα μπορούσε να βοηθήσει.

  • Εάν θηλάζετε, δοκιμάστε να αποφύγετε από το διαιτολόγιο σας γαλακτοκομικά προϊόντα, καφεΐνη, κρεμμύδια, λάχανα και άλλες τροφές που πιθανόν να ενοχλούν. Εάν το παιδί σας τρέφεται με φόρμουλα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για υδρολυμένες φόρμουλες (υποαλλεργικά γάλατα). Εάν αυτό που προκαλεί τους κολικούς είναι η ευαισθησία σε κάποιο φαγητό, οι κολικοί θα πρέπει να εξασθενίσουν λίγες μέρες μετά την αλλαγή.
  • Μην παραταΐζετε το μωρό σας. Μπορεί να το κάνει να μην νιώθει άνετα. Γενικότερα, προσπαθήστε να περιμένετε δύο με δυόμιση ώρες μεταξύ των γευμάτων.
  • Πάρτε περίπατο το μωρό σε αμαξάκι για να ηρεμίσει. Η κίνηση και η σωματική επαφή θα το καθησυχάσει, ακόμα κι αν η δυσφορία που νιώθει συνεχίζεται.
  • Νανουρίστε το, βάζοντας την ηλεκτρική σκούπα να λειτουργεί στο διπλανό δωμάτιο ή τοποθετήστε το μωρό κάπου όπου μπορεί να ακούει το στεγνωτήριο ή έναν ανεμιστήρα ή άλλο μηχάνημα. Η σταθερή ρυθμική κίνηση και ο ήσυχος θόρυβος θα το βοηθήσει να αποκοιμηθεί. Ωστόσο, ποτέ μην τοποθετείτε το παιδί σας πάνω στο πλυντήριο/στεγνωτήριο!!!
  • Χρησιμοποιείστε πιπίλα. Ενώ κάποια βρέφη που θηλάζουν θα την απορρίψουν αμέσως, σε άλλα παρέχει άμεση ανακούφιση.
  • Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας και τρίψτε του την πλάτη. Η πίεση στην κοιλιά μπορεί να το ανακουφίσει.
  • Τυλίξτε το σε μια μεγάλη, λεπτή κουβέρτα ώστε να νιώσει ασφάλεια και ζεστασιά.
  • Όταν νιώθετε πίεση και αγωνία, πείτε σε ένα μέλος της οικογένειάς ή φίλο σας να προσέχει το μωρό – και φύγετε από το σπίτι! Ακόμα και μία, δύο ώρες θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε θετική στάση. Δεν έχει σημασία πόσο ανυπόμονοι ή θυμωμένοι είστε, ένα μωρό δεν πρέπει ποτέ να ταρακουνιέται. Το δυνατό ταρακούνημα μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ένα βρέφος, εγκεφαλική ζημιά ή ακόμα και θάνατο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν νιώθετε κατάθλιψη ή έχετε άλλα συναισθηματικά προβλήματα να αντιμετωπίσετε, μπορεί να σας παραπέμψει για βοήθεια.
print

Σχετικά Άρθρα

Όλα για τη δυσλεξία

Όλα για τη δυσλεξία

Γράφει η Έρμα Μαλεκκίδου Αυγουστή, Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος Το παιδί μου γράφει ανάποδα το 3, το ε, το Γ, το 1… Μήπως έχει δυσλεξία; Τι...