Ορισμένα από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Ορισμένα από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που ακολουθεί τη γέννηση ενός παιδιού και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ενδομήτριας σίτισης του εμβρύου μέσω του πλακούντα. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη δημιουργία οικειότητας και σύνδεσης μεταξύ μητέρας και νεογνού. Ο δεσμός που δημιουργείται κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής μπορεί να προσφέρει ευεργετικές ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί, όπως η μείωση του στρες και η αύξηση των συναισθημάτων ηρεμίας.

Εκτός από την εμπειρία της συναισθηματικής σύνδεσης, δημιουργούνται και πολλά άλλα ψυχολογικά οφέλη από τον θηλασμό.

Μείωση του στρες/κατάθλιψης: Μέρος της αντίδρασης του σώματος στο στρες είναι η δημιουργία φλεγμονών και όταν τα επίπεδα φλεγμονής είναι υψηλά, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής της μητέρας. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Ύπνος: Ένα από τα μεγαλύτερα, και ίσως πιο εκπληκτικά, ψυχολογικά οφέλη του θηλασμού είναι ο καλύτερος ύπνος. Πολλές μητέρες νομίζουν ότι χάνουν τον ύπνο τους, αλλά στην πραγματικότητα, οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να διαπιστώσουν ότι κοιμούνται ευκολότερα, κοιμούνται περισσότερο και πιο βαθιά.

Ορμόνες: Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η μητέρα παράγει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες την προλακτίνη και ωκυτοκίνη. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που δίνει εντολή να παράγεται το γάλα. Η ωκυτοκίνη χαλαρώνει τη μητέρα που θηλάζει και της προσφέρει τη δυνατότητα να εστιάσει την προσοχή της στο παιδί της. Λέγεται και ορμόνη της αγάπης και αυξάνει τη σύνδεση της μητέρας με το μωρό της.

Ηρεμία: Ο θηλασμός αυξάνει τη σωματική και συναισθηματική ευεξία του μωρού. Τα θηλάζοντα βρέφη κλαίνε λιγότερο και έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Σωματική και συναισθηματική σύνδεση: Ο θηλασμός βοηθά στη συναισθηματική σύνδεση μητέρας και παιδιού, λόγω της επαφής δέρμα με δέρμα (skin to skin), που αυξάνει τον χρόνο αγκαλιάς και χαδιών. Πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι η στοργική αυτή σύνδεση κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής βοηθά στη μείωση των κοινωνικών και συμπεριφορικών προβλημάτων τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να βοηθήσει τη μητέρα να μάθει να προβλέπει τις ανάγκες του βρέφους της και μπορεί να βοηθήσει το βρέφος να εμπιστεύεται τη μητέρα και τους φροντιστές του. Αυτό βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός μωρού.

Οφέλη του θηλασμού για το βρέφος

Ο θηλασμός μπορεί να δίνει στη μητέρα ηρεμία και τη βεβαιότητα ότι το γάλα της και η διαδικασία του θηλασμού κάνει το μωρό της πιο ευτυχισμένο και υγιές, αλλά έχει και οφέλη άμεσα και μακροχρόνια και για το ίδιο το παιδί.

Για παράδειγμα, όταν τα μωρά θηλάζουν, έχουν:

  • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα,
  • Λιγότερα προβλήματα από το πεπτικό σύστημα (πχ διάρροιες, δυσκοιλιότητα, κλπ.), και μικρότερη πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης,
  • Σε περίπτωση πρόωρων νεογνών μικρότερη πιθανότητα νεκρωτικής εντεροκολίτιδας,
  • Λιγότερα κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού όπως πνευμονία, κοκίτης ή/και άλλες λοιμώξεις, κυρίως ιογενείς, του αναπνευστικού,
  • Λιγότερες λοιμώξεις του μέσου αυτιού (ωτίτιδες), οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ακοή,
  • Λιγότερες περιπτώσεις βακτηριακής μηνιγγίτιδας ή/και σηψαιμίας,
  • Καλύτερη όραση,
  • Χαμηλότερα πιθανότητα συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών και
  • Λιγότερη νοσηρότητα και μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας

Επιπλέον εκτός από τα πιο πάνω οφέλη, έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός έχει επίσης βαθιά και διαρκή επίδραση στη σκέψη και την κατανόηση, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία των παιδιών. Για παράδειγμα, τα μωρά που θήλασαν είναι πιθανότερο να έχουν:

  • Ισχυρότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης και συλλογισμού,
  • Καλύτερη μνήμη,
  • Καλύτερες γλωσσικές ικανότητες και
  • Βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μικρή περίληψη του σημαντικού ρόλου που προσφέρει η διαδικασία του θηλασμού, τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογέννητο. Γι’ αυτό νέες μητέρες μην ολιγωρείτε θηλάστε τα μωρά σας, εξάλλου μόνο 5% των μητέρων δεν μπορούν για διάφορους λόγους να κατακτήσουν τον θηλασμό. Επίσης νέοι πατεράδες ενθαρρύνετε τις συντρόφους σας και μητέρες των παιδιών σας να θηλάσουν, ο υποστηρικτικός σας ρόλος μπορεί να είναι καταλυτικός.

print

Σχετικά Άρθρα

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...