Χορήγηση κορτιζόνης προγεννητικά

Χορήγηση κορτιζόνης προγεννητικά

Από Γιάννη Κεδαρίτη, Παιδίατρο, Παραλίμνι

Χορήγηση κορτιζόνης προγεννητικά 

  • Χορήγηση κορτικοστεροειδών σ’ όλες τις επαπειλούμενες κυήσεις ηλικίας από 24-34 βδομάδες, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα θανάτου, το ΣΑΔ και η ενδοκοιλιακή αιμορραγία (εγκέφαλος). Η χορήγηση αυτή είναι ανεξάρτητη από την θαραπεία με Surfactant.
  • Όλες οι έγκυες που μπαίνουν σε τοκόλυση θα πρέπει να λαμβάνουν κορτικοστεροειδή σύμφωνα με πρωτόκολλο.
  • Χορήγηση 4 δόσεων από 6 mg Φωσφορικής Δεξαμεθαζόνης, που χορηγείται ανά διαστήματα 12 ωρών (2 μέρες).
  • Χορήγηση 2 δόσεων 12 mg Βηταμεθαζόνης (μίγμα 1:1 Φωσφορικής Βηταμεθαζόνης και Οξικής Βηταμεθαζόνης), την πρώτη αμέσως μόλις διαπιστωθεί επαπειλούμενος τοκετός και την άλλη 24 ώρες μετά.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

  • Η Βηταμεθαζόνη είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του θανάτου και της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας.
  • Η Βηταμεθαζόνη μειώνει τον κίνδυνο περικοιλιακής λευκομαλακίας σε αντίθεση με τη Δεξαμεθαζόνη που τον αυξάνει.
  • Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε τη Βηταμεθαζόνη παρά τη Δεξαμεθαζόνη.
  • Για άγνωστους λόγους οι γυναίκες που έλαβαν από το στόμα, αντί ενδομυϊκά Δεξαμεθαζόνη, γέννησαν παιδιά που εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, σήψη και νεκρωτική εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ).

Η επαναλαμβανόμενη χορήγηση κορτικοστεροειδών σε έγκυο με επαπειλούμενο πρόωρο τοκετό, θα ωφελήσει ή θα βλάψει το έμβρυο?

Η ανά βδομάδα χορήγηση Βηταμεθαζόνης σε επαπειλούμενο πρόωρο τοκετό μπορεί να μειώνει την πιθανότητα σοβαρού συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας (ΣΑΔ), αλλά αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής ενδοκοιλιακής αιμορραγίας. Επομένως η χορήγηση δεύτερης δόσης κορτικοστεροειδούς, θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν ο τοκετός δεν μπορεί να αποτραπεί. Παράδειγμα, μετά από χορήγηση Βηταμεθαζόνης σε 24ων βδομάδων έγκυο (2 δόσεις), ανεβλήθει ο τοκετός και η έγκυος προσκομίστηκε εκ νέου σε ηλικία κύησης 29 βδομάδων, με επαπειλούμενο πρόωρο τοκετό. Σ’αυτή την περίπτωση υπάρχει ένδειξη επανάληψης της αγωγής με Βηταμεθαζόνη.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα κορτικοστεροειδή σε έγκυο με πολλαπλή κύηση με κίνδυνο πρόωρου τοκετού?

Η χορήγηση κορτικοστεροειδών σ’ αυτή την περίπτωση βοηθά λιγότερο απ’ ότι στη μονήρη κύηση, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται.

Υπάρχει ένδειξη χορήγησης κορτικοστεροειδών σε έγκυο με κίνδυνο πρόωρου τοκετού, που παρουσιάζει παρατεταμένη ρήξη υμένων με ή χωρίς χορειοαμνιονίτιδα?

Παρόλο που μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει το πρόωρο νεογνό, εντούτοις απαιτούνται περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα αυτό.

Χορήγηση κορτικοστεροειδών πριν τον τοκετό με χορήγηση στο πρόωρο νεογνό Surfactant.

Η χορήγηση κορτικοστεροειδών σε επαπειλούμενο πρόωρο τοκετό έχει θετική επίδραση και πέραν των πνευμόνων στο νεογνό. Συγκεκριμένα βοηθούν το νεογνό να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο του περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις καλύτερες αρτηριακές πιέσεις των νεογνών αυτών και από την καλύτερη νεφρική λειτουργία που παρουσιάζουν. Επίσης εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρής ενδοκοιλιακής αιμορραγίας και ΝΕΚ. Ακόμα δρουν συνεργικά με τον Surfactant για καλύτερο αποτέλεσμα.

Η χορήγηση κορτικοστεροειδών θα πρέπει να γίνεται και πέραν των 34 βδομάδων κύησης?

  • Έχει βρεθεί ότι η χορήγηση αυτών πριν από προγραμματισθείσα ΚΤ μπορεί να βοηθήσει το νεογνό στην προσαρμογή του αμέσως μετά την έξοδο, όπως π.χ. μείωση της παροδικής ταχύπνοιας (δεδομένου ότι θα χορηγηθεί πριν αρχίσει η διαδικασία του τοκετού).
  • Η χορήγησή τους σε διαβητικές μητέρες ή σε άλλες καταστάσεις που συνδυάζονται με ανωριμότητα των πνευμόνων, ίσως θα πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
  • Πρόσφατα υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση κορτικοστεροειδών πριν από κάθε ΚΤ, ακόμα και σε τελειόμηνη κύηση, γιατί μειώνει τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στο νεογνό αμέσως μετά. Όμως αυτή η τακτική απαιτεί περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια.
print

Σχετικά Άρθρα