Διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Άρτεμις Πολυκάρπου, Παιδίατρος, Σύμβουλος θηλασμού (IBCLC)

Η μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να έχει μία πλήρη, ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Η διάφορες αβάσιμες συμβουλές που δίνονται καλοπροαίρετα από γνωστούς και φίλους για περιοριστικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, μόνο κακό προκαλούν αφού αυξάνουν το άγχος και την κούραση της μητέρας χωρίς λόγο και επιβαρύνουν τον οργανισμό της.

Η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει χρειάζεται, όχι μόνο για το καλό του δικού της οργανισμού αλλά και του μωρού. Η ποικιλία στα τρόφιμα που τρώει η μητέρα, προκαλεί ποικιλία στη γεύση του γάλακτος, ώστε το μωρό μεγαλώνοντας να μπορεί να δεχτεί πιο εύκολα τις διάφορες τροφές.

Η μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να καταναλώνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων: γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, κρέας, αυγό, ξηροί καρποί. Δεν αποκλείουμε κανένα τρόφιμο προκαταβολικά από τη διατροφή της λεχώνας. Πολύ λίγα μωρά θα παρουσιάσουν αλλεργία σε κάποια τρόφιμα που καταναλώνει η μητέρα και περνούν στο γάλα. Τότε, η μητέρα μαζί με τον παιδίατρό της ή τον σύμβουλο γαλουχίας, θα ψάξουν για το συγκεκριμένο τρόφιμο που προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα στο μωρό και θα το αποκλείσουν από τη διατροφή της μητέρας. Αυτό γίνεται πάντα με καθοδήγηση ειδικού και όχι ανεξέλεγκτα. Η μητέρα που θα αποκλείσει κάποια τρόφιμα από τη διατροφή της, μπορεί να χρειαστεί να πάρει συμπληρώματα διατροφής. Το πιο συνηθισμένο αίτιο αλλεργίας στα θηλάζοντα βρέφη είναι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνει η μητέρα. Σε περίπτωση που αποκλειστούν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας, θα πρέπει αυτή να παίρνει συμπληρώματα ασβεστίου.

Ακόμα και όταν μία μητέρα δεν τρέφεται σωστά, ο οργανισμός της θα βρει τα απαραίτητα συστατικά για να δημιουργήσει το μητρικό γάλα όπως πρέπει. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό ακόμα και μαμάδων που δεν τρέφονται σωστά. Σε περιόδους νηστείας, όπως πριν από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ή το Ραμαζάνι που οι γυναίκες δεν τρώνε καθόλου από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου, η σύσταση του γάλακτος εξακολουθεί να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Καλό είναι οι μαμάδες που θηλάζουν να καταναλώνουν καθημερινά 500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που δεν θηλάζουν. Τις επιπλέον αυτές θερμίδες μπορούν να τις πάρουν υπό μορφή σνακς.

Δεν υπάρχει λόγος η θηλάζουσα να πίνει περισσότερο γάλα. Το γάλα δεν παράγει γάλα όπως πιθανόν να ακούσετε. Επίσης δεν χρειάζεται να πίνει περισσότερο νερό από όσο θέλει. Βέβαια κατά το θηλασμό η δίψα αυξάνεται λόγω έκκρισης κάποιων ορμονών.

Όσον αφορά την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, ο θηλασμός βοηθά στη γρήγορη απώλειά τους. Μπορεί επίσης η μαμά που θηλάζει, να κάνει δίαιτα για να χάσει κάποια κιλά αλλά υπό καθοδήγηση ειδικού.

Οι αυστηρά χορτοφάγοι και αυτές που δεν τρώνε κρέας θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης B12.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, επιτρέπονται με μέτρο! Θηλάστε και μετά πιείτε, ώστε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να ξαναθηλάσετε. Θυμηθείτε ότι καφεΐνη υπάρχει και σε άλλες πηγές όπως το τσάι και η σοκολάτα.

Άρα η μητέρα που θηλάζει, τρέφεται υγιεινά  χωρίς περιορισμούς.

Αλλά και να μη τρέφεται υγιεινά, το γάλα της εξακολουθεί να είναι το καλύτερο για το μωρό της!

print

Σχετικά Άρθρα

Ιλαρά

Ιλαρά

12 Δεκεμβρίου 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ Σε σχέση με την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016 σε...

Χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για το παιδί: Μάθετε το παιδί σας να κάθεται στο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια και κυρίως φροντίστε να ζει σε ένα...

Γρίπη 2013-2014

Γρίπη 2013-2014

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Γρίπη 2013-2014 Μην αφήσετε τα παιδιά σας ανεμβολίαστα. Όλα τα παιδιά πάνω από 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν...