Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας;

Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας;

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τον παιδίατρο Αδάμο Χατζήπαναγή και βρίσκεται καταχωρημένο στην ιστοσελίδα: http://www.paidiatros.com/

Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας;
Είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι μας έχουμε κοιμηθεί έστω και για λίγη ώρα μαζί με το παιδί μας στο ίδιο κρεβάτι. Ελάχιστοι όμως θα ξέρουμε τους κινδύνους που κρύβει αυτή μας η πράξη.

Γιατί μερικοί γονείς κοιμούνται με τα παιδιά τους;
1. Οι μητέρες που θηλάζουν το βρίσκουν πιο πρακτικό να κοιμούνται δίπλα από το παιδί τους και μόλις αυτό ξυπνήσει να το θηλάζουν και να ξανακοιμούνται αμέσως.
2. Είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί ένα παιδί όταν ξαπλώσεις μαζί του στο ίδιο κρεβάτι.
3. Όταν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σας, πιθανόν το παιδί να κοιμάται περισσότερες ώρες.
4. Μερικοί γονείς, που απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως αν κοιμηθούν με το παιδί τους θα αναπληρώσουν, με κάποιο τρόπο, την επαφή με το παιδί τους που έχασαν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ποια τα μειονεκτήματα;
1. Το να ξαπλώνει κάποιος με το παιδί του έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα να μην κοιμάται καλά.
2. Το παιδί είναι πια εξαρτημένο και θέλει να κοιμάται μόνο στο κρεβάτι μαζί με τους γονείς του.

Είναι ασφαλές να κοιμάστε με το παιδί σας;
Στην Αμερική, 50 περίπου παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό επειδή κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με ένα ενήλικο άτομο. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι ηλικίας κάτω των 3 μηνών. Ο πνιγμός οφείλεται είτε γιατί ο ενήλικας παγιδεύει με το σώμα του το κεφάλι του παιδιού είτε γιατί παγιδεύεται από τα σεντόνια και τα σκεπάσματα του κρεβατιού. Άρα το να κοιμάστε με το παιδί σας και ειδικά το βρέφος στο ίδιο κρεβάτι δεν είναι ασφαλές και μπορεί ταυτόχρονα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα εξάρτησης στο ίδιο το παιδί σας. Για αυτό λοιπόν είναι χρήσιμο να ακολουθείτε μερικούς κανόνες ασφαλείας σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σας:

· Το παιδί σας πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι.
· Προτιμάτε να κοιμάται ανάσκελα. ΟΧΙ μπρούμυτα γιατί αν το στρώμα είναι πολύ μαλακό μπορεί να κλείσει τη μύτη και το στόμα.
· Μη βάζετε μαξιλάρι στο παιδί σας. Δεν το χρειάζεται. Αντίθετα αν είναι πολύ μαλακό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
· Μη σκεπάζετε το κεφαλάκι του παιδιού σας.
· Το κρεβατάκι του παιδιού σας θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

i. Αν έχει κάγκελα, η απόσταση μεταξύ τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 εκατοστά.
ii. Το στρώμα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο κρεβατάκι, έτσι ώστε να μη μένει διάστημα μεταξύ του στρώματος και των κάγκελων γιατί υπάρχει περίπτωση να εγκλωβιστεί μέσα το παιδί.
iii. Δε χρειάζεται να τοποθετείτε περιττά αντικείμενα ή ρούχα στο κρεβατάκι του παιδιού. Να είναι όσο το δυνατό πιο λιτό.
iv. Το στρώμα να είναι καλά στερεωμένο στις τέσσερις πλευρές του κρεβατιού.

print

Σχετικά Άρθρα