Κρυολόγημα ή γρίπη; Έχει σημασία;

Κρυολόγημα ή γρίπη; Έχει σημασία;

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο, Λεμεσό

Κρυολόγημα ή γρίπη; Έχει σημασία;

Βεβαίως και έχει σημασία να γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα ή για γρίπη, διότι η γρίπη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία ή ακόμα πιο καταστροφικές επιπλοκές. Το ιδανικότερο είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της γρίπης να αρχίζει εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων, όπου ενδείκνυνται μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη βαρύτητα της νόσου.

Η γρίπη εμφανίζεται γρήγορα και αιφνιδιαστικά.

Αν αισθάνεστε σαν να έχετε καταπλακωθεί από ένα βράχο, τότε ίσως κολλήσατε γρίπη. Τα συμπτώματα της γρίπης, όπως πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες, ρινική συμφόρηση, βήχας κλπ έχουν την τάση να επέρχονται αιφνίδια και είναι πιο έντονα από τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν συνήθως ελαφρά ρινική καταρροή ή απόφραξη. Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως βελτιώνονται μετά από δύο έως πέντε ημέρες, αλλά μπορεί να υπάρχει κακουχία για περισσότερο από 7 μέρες. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται σταδιακά και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.

Εξακολουθεί ο ιός της πανδημίας H1N1 του 2009 (Swine Flu) να αποτελεί ακόμα απειλή;

Η πανδημία έληξε επίσημα το 2010. Τα εμβόλια της γρίπης που κυκλοφορούν προστατεύουν έναντι των ιών της εποχικής γρίπης, αλλά και του ιού της πανδημίας. Τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα ανάμεσα στους ιούς της εποχικής γρίπης και του ιού της πανδημίας, κάτι που δείχνει ότι πλέον συμπεριφέρεται σαν εποχικός ιός. Παρόλα αυτά ο ιός της πανδημίας μπορεί να αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως εμετούς και διάρροιες.

Ο πυρετός συνήθως σημαίνει γρίπη;

Στο κρυολόγημα τα περισσότερα παιδιά δεν παρουσιάζουν πυρετό, ενώ στη γρίπη συνήθως παρουσιάζουν πυρετό πάνω από 39 οC.

Η κόπωση μετά από γρίπη μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες;

Μετά από γρίπη μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένος με πόνους σε όλο το σώμα, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες ή και περισσότερο σε ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνιες παθήσεις ή επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ σε ένα απλό κρυολόγημα αυτά διαρκούν μόνο λίγες μέρες.

Τα κρυολογήματα και η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους;

Ναι και στις 2 περιπτώσεις μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο, με τη διαφορά ότι στο κρυολόγημα είναι ηπιότερος.

Ο βήχας είναι σύμπτωμα τόσο στο κρυολόγημα, όσο και στη γρίπη;

Επειδή και οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν τους αεραγωγούς και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν βήχα.

Η πνευμονία όμως (λοίμωξη των πνευμόνων), συνήθως αποτελεί επιπλοκή της γρίπης. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονο βήχα, πυρετό υψηλότερο από 39 βαθμούς, ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, κίτρινο-πράσινη ή αιματηρή απόχρεμψη ή πόνο στο στήθος, που επιδεινώνεται με το βήχα.

Οξεία μέση ωτίτιδα: μπορεί να προκληθεί από κρυολόγημα ή γρίπη;

Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν ωταλγία (πόνο στο αυτί), επειδή και τα δύο μπορεί να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει τον φάρυγγα με το μέσο αυτί. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε αυτόματη ύφεση των συμπτωμάτων σύντομα.

Εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από την ίδια την ασθένεια ή εμφανίζεται αιφνίδια, τότε καλό είναι να δείτε το γιατρό σας, γιατί μπορεί να έχετε παρουσιάσει οξεία μέση ωτίτιδα που πιθανόν να χρειάζεται θεραπεία.

Το κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο;

Τα περισσότερα κρυολογήματα συχνά ξεκινούν με πονόλαιμο για μία έως δύο ημέρες. Η ρινική καταρροή και η βουλωμένη μύτη είναι επίσης συνηθισμένα. Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα και της γρίπης, με τη διαφορά ότι συνοδεύεται από κόπωση και άλλα συμπτώματα που συχνά εισβάλουν ταυτόχρονα.

Η βουλωμένη μύτη μπορεί να σημαίνει κρυολόγημα;

Αν δεν παρουσιάζετε ταυτόχρονα πυρετό, πόνους στο σώμα και αδυναμία, τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχετε από κρυολόγημα, αν και πολλοί άνθρωποι με γρίπη παρουσιάζουν μόνο βουλωμένη μύτη και φταρνίσματα.

Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις των κόλπων του προσώπου (ιγμορείων κλπ), που χαρακτηρίζονται από βαθύ και διαρκή πόνο στην περιοχή των ζυγωματικών, το υμετώπου και της γέφυρας της μύτης. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με την ξαφνική κίνηση της κεφαλής. Συνήθως χρειάζεται θεραπεία.

Οι γρήγορες δοκιμασίες (quick tests) μπορεί να διαγνώσουν τη γρίπη;

Ο γιατρός σας μπορεί με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να σας πληροφορήσει αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα με τη χρήση quick test.

Η εξέταση γίνεται με τη λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματοςκαι το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά. Αν η εξέταση είναι θετική τότε υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης (εντός 48 ωρών) αντι-ιικής θεραπείας, όπου υπάρχει ένδειξη, για γρηγορότερη ανάρρωση.

Γρίπη: Χρησιμότητα έγκαιρης χορήγησης αντι-ιικών φάρμακων.

Η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά ασθένεια, αλλά η έγκαιρη (εντός 48 ωρών από της έναρξη συμπτωμάτων) χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσει κατά μία έως δύο ημέρες τη διάρκεια της νόσου

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν κάποια συμπτώματα γρίπης, όπως τον βήχα και τη ρινική συμφόρηση. Προσοχή στη λήψη τους για τον κίνδυνο παρενεργειών από υπερδοσολογία.

Κρυολογήματα: τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα;

Φάρμακα όπως αποσυμφορητικά, αντιβηχικά και αντιισταμινικά μπορεί να μειώσουν τη συμφόρηση, το βήχα και τα ρινικά συμπτώματα. Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπρουφαίνη μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο ή τους μυοσκελετικούς πόνους.

Μην λαμβάνετε εύκολα σκευάσματα που δεν ξέρετε τι περιέχουν. Πολλά από αυτά περιέχουν τα ίδια συστατικά, έτσι ώστε μπορεί κάποιος κατά λάθος να λάβει υπερβολική δόση.

Επίσης η χρήση ασπιρίνης για τη θεραπεία της γρίπης έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye (ηπατοπάθεια/εγκεφαλοπάθεια) σε παιδιά κάτω των 18. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χορηγήσετε ασπιρίνη σε παιδιά.

Πρόληψη με σωστό το πλύσιμο των χεριών.

Πλένετε καλά τα χέρια σας για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης. Με σαπούνι και ζεστό νερό, πλύνετε σωστά και σχολαστικά τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλά και γύρω από τα νύχια. Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα.

Να πλένεστε συχνά κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος, ειδικά μετά από βήχα, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτη. Αν δεν είναι διαθέσιμα χαρτομάντιλα να φταρνίζεστε ή να βήχετε στον αγκώνα σας, αντί στις παλάμες σας.

Πρόληψη έναντι της γρίπης (εμβόλια):

Εμβολιάζεστε κάθε χρόνο. Το εμβόλιο είναι κατασκευασμένο από ανενεργούς ιούς, που βοηθούν το σώμα σας να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τον άγριο τύπο του ιού, αν εκτεθεί σε αυτόν. Παρά τα όσα ακούγονται τα εμβόλια δεν προκαλούν γρίπη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εμβόλιο να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, σε εγκυμονούσες, παχύσαρκους, ενήλικες άνω των 50 ετών και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες ή με ανοσοανεπάρκειες.

print

Σχετικά Άρθρα

Αναφυλαξία

Αναφυλαξία

1. Η αναφυλαξία είναι μια άμεση και άκρως επικίνδυνη για την ζωή του παιδιού κατάσταση, που προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο...