Σε ποια ηλικία μπορώ να πάρω το μωρό μου στην παραλία και τι να προσέξω;

Σε ποια ηλικία μπορώ να πάρω το μωρό μου στην παραλία και τι να προσέξω;

Από Άρτεμη Πολυκάρπου και Μιχάλη Ιασονίδη, παιδιάτρους

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα βρέφη μέχρι να συμπληρώσουν τον έκτο μήνα ζωής, δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Το μαύρισμα (δηλαδή η παραγωγή μελανίνης από το δέρμα) είναι ο προστατευτικός μηχανισμός του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Το δέρμα του βρέφους, δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα ενός ενήλικα. Αυτά αναπτύσσονται σταδιακά αρχίζοντας από την ηλικία των 6 περίπου μηνών. Μετά τους 6 μήνες τα βρέφη μπορούν να εκτίθενται στον ήλιο εφόσον λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα.

Όταν αποφασίσετε να πάρετε το μωρό σας στην παραλία, διαλέξτε μία παραλία που να είναι καθαρή και ασφαλής. Η άμμος σε μία ακάθαρτη παραλία μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από τη θάλασσα. Τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στην άμμο μπορεί να προκαλέσουν οξεία γαστρεντερίτιδα, μυκητιάσεις, μολυσματική τέρμινθο (molluscum contagiosum) κά.

Τα μωρά δεν έχουν να κερδίσουν πολλά από το να μπούνε στη θάλασσα. Μπορούν να παίξουν με αυτή και να απολαύσουν ερεθίσματα με το νερό στα ρηχά.

Εάν αποφασίσετε να βάλετε το μωρό στη θάλασσα, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή και ζεστή και εξασφαλίστε την ασφάλειά του. Το μωρό μπαίνει στο νερό μόνο εάν φορεί σωσίβιο! Τα μωρά μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να μένουν στο νερό περισσότερο από 15 λεπτά. Ενώ θα πρέπει να μπαίνουν σταδιακά στο νερό ώστε να συνηθίσουν τη θερμοκρασία.Σε καμιά περίπτωση δεν πιέζουμε το μωρό να μπει στη θάλασσα εάν δεν θέλει.

Μετά το μπάνιο, σκουπίστε σχολαστικά το παιδί σας και μην παραλείψετε να του αλλάξετε μαγιό ή να του φορέσετε ρούχα. Το βρεγμένο μαγιό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στεγνώσει πάνω του.

Προστασία στη θάλασσα

Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μάθουν να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία.

Να μην βασιζόμαστε απόλυτα σε φουσκωτά αντικείμενα για προστασία, π.χ. φουσκωτά μπρατσάκια, τροχούς, γιλέκα κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Δεν είναι καλό να κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι. Επίσης δεν είναι ασφαλές το κολύμπι σε ταραγμένη θάλασσα ή όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Καλό είναι αποφεύγονται οι βουτιές, ιδιαίτερα αν το βάθος του νερού δεν το επιτρέπει.

Τα ίδια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται και σε περίπτωση πισίνας, η οποία όταν δεν χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κατάλληλα περιφραγμένη.

Προστασία από τον ήλιο στην παραλία

• Αποφύγετε έξοδο σε παραλία από τις 10π.μ. έως τις 4μ.μ.

• Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό κατάλληλο για παιδιά με μεγάλο δείκτη προστασίας (>30).

o Εφαρμόστε στο δέρμα του μωρού 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
o Ανανεώστε κάθε 2 ώρες, μετά το μπάνιο, μετά το σκούπισμα και εάν ιδρώσει πολύ. Προτιμήστε αδιάβροχο αντιηλιακό.
o Καλύψτε και το πρόσωπο του παιδιού, μη παραλείποντας τα αυτιά και τη μύτη. Αποφύγετε τα μάτια.
o Καλύψτε όλο το σώμα του παιδιού.
o Μην εμπιστεύεστε αντιηλιακά που περίσσεψαν από προηγούμενα καλοκαίρια καθώς χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
o Μπορείτε να βάζετε μικρή ποσότητα αντιηλιακού και στα βρέφη κάτω των 6 μηνών.

• Φορέστε στο παιδί

o προστατευτικό ρουχισμό
o πλατύγυρο καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά και το σβέρκο.
o γυαλιά ηλίου

• Να είστε πάντοτε εξοπλισμένοι με μία ομπρέλα για σκιά. Παρόλο που ακόμα και η σκιά δεν προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μάθετε τα παιδιά σας να καταφεύγουν στη σκιά της ομπρέλας για να παίξουν.

• Έχετε πάντοτε μαζί σας νερό για αποφυγή αφυδάτωσης.

Προστασία από ατυχήματα

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα ατυχήματα σε παιδιά συμβαίνουν το καλοκαίρι. Είναι εποχή χωρίς σχολεία, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με παιχνίδι εκτός σπιτιού, λόγω διακοπών και συχνά χωρίς επιτήρηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν από νωρίς τους κινδύνους, για να προφυλάσσονται από αυτούς. Αλλά και οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους και να προστατεύουν τα παιδιά τους διακριτικά.

Σε περίπτωση ταξιδιού με αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται σε σωστό για την ηλικία τους κάθισμα (car seat), σωστά τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και σωστά δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας. Εννοείται ότι μέχρι την ηλικία του ενός έτους πρέπει να είναι γυρισμένα προς τα πίσω, ώστε να βλέπουν την πλάτη του καθίσματος.

Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους. Δυστυχώς όμως πολλές τα παραβλέπουμε ή δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία, γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα σωστή επίβλεψη.

Καλό καλοκαίρι με ασφάλεια!

print

Σχετικά Άρθρα

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Κοιλιοκάκη Η νόσος οφείλεται στη δράση της γλουτένης, ενός πρωτεϊνικού συστα­τικού που περιέχεται στο σιτάρι, τη...