Ομφαλός-Ομφάλιος λώρος
Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο και Κωνσταντίνο Μαρίνο, φοιτητή Ιατρικής
Φροντίδα ομφαλού (υπολείμματος ομφάλιου λώρου)
Θα πρέπει να διατηρείτε καθαρό το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου καθώς στεγνώνει και αποπίπτει. Για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό πιο στεγνό είναι καλύτερο να καθαρίζετε το παιδί σας με ένα βρεγμένο πανί παρά ολόσωμο μπάνιο μέχρι να πέσει. Επίσης μπορείτε να κλείνετε την πάνα κάτω από τον ομφάλιο λώρο έτσι ώστε να αποφύγετε την εφύγρανση της περιοχής με τα ούρα του παιδιού. Ίσως παρατηρήσετε κάποιες κηλίδες αίματος στο πανί όταν αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας αν:
1. Ο ομφάλιος λώρος αιμορραγεί συνεχώς
2. Παρουσιαστεί κιτρινωπό δύσοσμο έκκριμα από τον ομφάλιο λώρο.
3. Κλαίει το παιδί σας όταν αγγίζετε τον ομφάλιο λώρο ή την περιοχή γύρω από αυτόν.
4. Παρουσιαστεί ερυθρότητα και οίδημα γύρω από την βάση του ομφάλιου λώρου
Το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου αναμένεται να πέσει το πολύ μέχρι την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Αν παραμείνει μπορεί να υπάρχει κάποια αιτία. Γι’ αυτό επισκεφθείτε τον παιδίατρο σας αν ο ομφάλιος λώρος δεν αποκοπεί μέχρι την ηλικία των δύο μηνών.
Κοκκίωμα ομφαλού
Μερικές φορές αντί της πλήρους αποξήρανσης του ομφάλιου λώρου, απομένει μια μικρή κόκκινη μάζα κοκκώδους ιστού στο σημείο που αποκόπηκε ο ομφάλιος λώρος. Από το σημείο αυτό πιθανό να διαρρέει κιτρινωπό υγρό. Αυτή η κατάσταση τις περισσότερες φορές κρατάει μία εβδομάδα. Αν συνεχιστεί θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για καυτηρίαση.
Ομφαλοκήλη
Αν στο παιδί σας μοιάζει να φουσκώνει η περιοχή του ομφαλού (π.χ. όταν κλαίει) τότε πιθανότατα να έχει ομφαλοκήλη. Πρόκειται για ένα μικρό έλλειμμα στην σύγκλειση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος που επιτρέπει το φούσκωμα στην περιοχή όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Μην ανησυχήσετε, δεν πρόκειται για σοβαρή κατάσταση και συνήθως αυτοιάται στους πρώτους 12-18 μήνες. Στην περίπτωση που δεν επέλθει σύγκλειση των τοιχωμάτων θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση σε μεγαλύτερη ηλικία.