Το θαύμα της όρασης: Τι βλέπει το μωρό σας!

Το θαύμα της όρασης: Τι βλέπει το μωρό σας!

Η όραση αποτελεί μια λειτουργία ανάγνωσης, αναγνώρισης και αντίληψης των οπτικών πληροφοριών. Τα οπτικά σήματα που λαμβάνει το μάτι σαν φωτογραφική μηχανή, ακολουθούν μια οδό μέσω των οπτικών νεύρων και φτάνουν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου όπου αποκωδικοποιούνται και επεξεργάζονται,  για να γίνουν αντιληπτά στο χώρο.

Η αίσθηση της όρασης δεν είναι από την αρχή τέλεια. Έτσι, ένα νεογέννητο δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη αυτά που βλέπει. Η ανατομία του εγκεφάλου γίνεται πλήρης τον 9ο μήνα περίπου αλλά η λειτουργική ικανότητα του πληρώνεται μέχρι το 5ο έτος. Επομένως η οπτική οξύτητα και οπτική αντίληψη των παιδιών δεν είναι πλήρης μέχρι τα παιδιά να αρχίσουν το σχολείο.

Τα νεογέννητα αντιδρούν στο φως κλείνοντας τα μάτια ενώ μετά τις πρώτες εβδομάδες δέχονται καλύτερα το φως.

Τους πρώτους μήνες τα βρέφη μπορούν να προσηλώνουν το βλέμμα τους σε ένα κοντινό πρόσωπο ή αντικείμενο που το παρακολουθούν οριζόντια, κάθετα και σιγά σιγά κυκλικά σε απόσταση 25-30 εκατοστών. Στο πρώτο τρίμηνο μάλιστα έχουν προτίμηση στα χρώματα κίτρινο, μπλε και κόκκινο.

Από τον 4ο μήνα αρχίζει ο συντονισμός της όρασης με την κίνηση. Τα μωρό παρακολουθεί συνειδητά τις κινήσεις τον χεριών του. Στην ιατρική ορολογία το φαινόμενο αυτό ονομάζεται οφθαλμοκινητικός συντονισμός και αποτελεί την αρχή της μάθησης. Στην ίδια ηλικία μπορεί να παρακολουθεί σε απόσταση 2 μέτρων.

Έτσι σταδιακά το παιδί μπορεί να παρακολουθεί και να συνδυάζει κινήσεις: να πιάνει, να μπουσουλάει, να παίζει, να σκαρφαλώνει, να τρέχει βλέποντας. Αναγνωρίζει το ύφος, γκριμάτσες και συναισθήματα. Η αίσθηση της όρασης του προσφέρει την εξέλιξη της νόησης.

Το 5ο-6ο έτος η οπτική οξύτητα είναι πλήρης. Η ικανότητα της αντίληψης ολοκληρώνεται στο 12ο έτος οπότε και το παιδί αντιλαμβάνεται και συγκρίνει το μέγεθος της σχετικής κίνησης πχ αντιλαμβάνεται πόσο γρήγορα τρέχει ένα αυτοκίνητο ή πόσο γρήγορα μπορεί το ίδιο να ανέβει τη σκάλα.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν την σταδιακή εξέλιξη της όρασης που αποτελεί ένα από τα θαύματα της παιδικής ψυχής.

print

Σχετικά Άρθρα

Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα

Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα

Από Αντωνία Ανδρέου, Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα Ο όρος «παιδική βαρηκοΐα» αναφέρεται γενικά στις διαταραχές της ακοής...