Προφυλαχτείτε από τον τέτανο

Προφυλαχτείτε από τον τέτανο

Ο τέτανος είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που εκδηλώνεται με έντονο σπασμό των μυών. Οφείλεται στην τοξίνη ενός μικροβίου, το οποίο ονομάζεται κλωστηρίδιο του τετάνου και το οποίο μπορεί να μολύνει κάποια πληγή. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να κτυπήσει αδιακρίτως όλες τις ηλικίες και είναι το ίδιο επικίνδυνη για όλους.

Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Παιδίατρος – Λάρνακα

Τα παλιά χρόνια (ή και σήμερα ακόμα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο εμβολιασμός δεν γίνεται σε όλο τον πληθυσμό), ο τέτανος ήταν μια συχνή αιτία θανάτου. Μάλιστα λέγεται ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα παριστάνει έναν στρατιώτη να πεθαίνει από τέτανο (αυτό, γιατί ο στρατιώτης έχει τη χαρακτηριστική στάση, με έντονα τεντωμένους όλους τους μυς στο κορμί του). Όμως, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, με τα σύγχρονα τεχνολογικά θαύματα, αν κάποιος αρρωστήσει από τέτανο, η πιθανότητα να καταλήξει σε θάνατο (ο οποίος θα είναι αργός και βασανιστικός) είναι αρκετά μεγάλη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ολοφάνερο ότι η βασικότερη μας φροντίδα είναι να προλάβουμε την ασθένεια αυτή, παρά να κυνηγούμε εκ των υστέρων να την αντιμετωπίσουμε.

Το κλωστηρίδιο του τετάνου έχει ως φυσιολογικούς του χώρους διαβίωσης το χώμα (και αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτό) και τον πεπτικό σωλήνα ανθρώπων και ζώων. Τυχόν τραυματισμός με μολυσμένα αντικείμενα (ιδίως αν η πληγή είναι βαθειά) περικλείει σημαντικούς κινδύνους για να εκδηλωθεί νόσος, αν το άτομο δεν είναι εμβολιασμένο. Μάλιστα, στις αναπτυσσόμενες χώρες (όπου τα νοσοκομεία ή έστω τα αντισηπτικά φάρμακα είναι συνήθως πολύ μακρυά και πολλές φορές οι γυναίκες γεννούν στις κατοικίες τους ή έξω στη φύση) ένας μεγάλος αριθμός νεογέννητων πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή μολύνονται από το μικρόβιο αυτό (στον ομφαλό) μόλις γεννηθούν! Η έναρξη της νόσου ακολουθεί τη μόλυνση μετά από διάστημα που κυμαίνεται από 3 ως 20 μέρες.

Μέτρα προφύλαξης: 1) Περιποιούμαστε τις πληγές, πρώτα ξεπλένοντάς τις με άφθονο νερό, και μετά βάζοντας ανισηπτικό.   2) Φροντίζουμε για τον έγκαιρο εμβολιασμό, τόσο τον δικό μας, όσο και των παιδιών μας. «Έγκαιρος», βέβαια, δεν σημαίνει «τρέχω να προλάβω μόλις τραυματιστώ», αλλά, αντιθέτως, «είμαι έτοιμος από πριν, για ό,τι και αν συμβεί». Το πρόγραμμα εμβολιασμών της Κύπρου προβλέπει εμβολιασμό για πρόληψη του τετάνου στα παιδιά στις ηλικίες: 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 18 μηνών και 5 χρονών. Από εκεί και μετά, όλα τα άτομα (είτε έφηβοι, είτε ενήλικες) ΠΡΕΠΕΙ να φροντίζουν να εμβολιάζονται κάθε 10 χρόνια με το εμβόλιο του τετάνου. Κι αυτό, για να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που ο οργανισμός μας χρειαστεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμμένο μικρόβιο, θα τα καταφέρει έγκαιρα και επαρκώς.

Συμπερασματικά: Επειδή ακόμα και στον σύγχρονο κόσμο ο τέτανος παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος για την ζωή του ανθρώπου και επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τύχει να υποστεί έναν ασήμαντο φαινομενικά τραυματισμό (για παράδειγμα να πατήσει καρφί, να δαγκωθεί από κάποιο ζώο ή να εμπλακεί σε ένα ελαφρό τροχαίο ατύχημα), σωστό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας από πριν. Έτσι, εκτός από την φροντίδα για την πρόληψη των τραυματισμών (όσο μπορούμε), αλλά και την περιποίηση των τραυμάτων με αντισηπτικό πάντοτε, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών, αλλά και τον δικό μας τακτικό (ανά δεκαετία) εμβολιασμό με το αντιτετανικό εμβόλιο.

print

Σχετικά Άρθρα

Γεωγραφική γλώσσα

Γεωγραφική γλώσσα

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο Γεωγραφική γλώσσα Εισαγωγή Γεωγραφική γλώσσα (καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα) είναι μια καλοήθης κατάσταση που...