Πώς να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά το καλοκαίρι

Πώς να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά το καλοκαίρι

Επιμέλεια Άρτεμις Πολυκάρπου, παιδίατρος

Το καλοκαίρι, η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, είναι εδώ! Για τα παιδιά, καλοκαίρι σημαίνει χρόνος για κολύμπι, παιγνίδια στην παραλία, αθλοπαιδιές στη γειτονιά. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, εγκυμονούν όμως κινδύνους. Για να είναι τα παιδιά ασφαλή το καλοκαίρι πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες.

Στη χώρα μας, οι βόλτες στην παραλία και η έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι είναι δεδομένες. Ο ήλιος δίνει φως και ζωή. Με την έκθεση στον ήλιο, ο άνθρωπος συνθέτει βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Άρα ο ήλιος παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Εάν όμως αυτή γίνεται αλόγιστα και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, τότε ο ήλιος μπορεί από φίλος να γίνει εχθρός μας. Είναι πλέον γνωστό ότι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία κατά την παιδική ηλικία, οδηγεί στην εμφάνιση δερματικών βλαβών, ακόμα και καρκίνων, στην ενήλικη ζωή. Η βλαβερή δηλαδη του επίδραση συσσωρεύεται.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο;

Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό κατάλληλο για παιδιά με μεγάλο δείκτη προστασίας. Εφαρμόστε στο δέρμα του μωρού 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανεώστε κάθε 2 ώρες. Καλύψτε και το πρόσωπο του παιδιού, μη παραλείποντας τα αυτιά και τη μύτη. Αποφύγετε τα μάτια. Καλύψτε όλο το σώμα του παιδιού. Μην εμπιστεύεστε αντιηλιακά που περίσσεψαν από προηγούμενα καλοκαίρια καθώς χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Μπορείτε να βάζετε μικρή ποσότητα αντιηλιακού και στα βρέφη κάτω των 6 μηνών. Φορέστε στο παιδί προστατευτικό ρουχισμό, πλατύγυρο καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά και το σβέρκο καθώς και γυαλιά ηλίου. Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι που το μεταφέρετε παρέχει προστασία από τον ήλιο και στα πλαϊνά μέρη.

Στην παραλία αποφύγετε την επίσκεψη από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Εφαρμόστε αντιηλιακό κατάλληλο για παιδιά 20 λεπτά πριν βγει το παιδί στον ήλιο και ανανεώστε κάθε 2 ώρες, μετά το μπάνιο, μετά το σκούπισμα και εάν ιδρώσει πολύ. Προτιμήστε αδιάβροχο αντιηλιακό. Να είστε πάντοτε εξοπλισμένοι με μία ομπρέλλα για σκιά. Μάθετε τα παιδιά σας να καταφεύγουν στη σκιά της ομπρέλλας για να παίξουν. Έχετε πάντοτε μαζί σας νερό για αποφυγή αφυδάτωσης.

Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος εφαρμόστε ενυδατική κρέμα και κρύες κομπρέσες. Κάντε το παιδί ένα δροσερό μπάνιο. Σκουπίστε ταμποναριστά και απαλά την περιοχή (μην τρίβετε με πετσέτα). Μην αφήνετε το παιδί σας να αγγίζει τα ξηραμένα μέρη του δέρματός του γιατί μπορεί να μολυνθεί. Φροντίστε ώστε το σημείο του εγκαύματος να είναι καλυμμένο με ρούχα και επικοινωνήστε με το ιατρό σας.

Το καλοκαίρι η αυξημένη θερμοκρασία αλλά και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα οδηγούν σε εφίδρωση, οπότε ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος. Για αυτό, φροντίζουμε τα παιδιά να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών. Επίσης περιορίστε τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού για τις πρωινές και βραδυνές ώρες. Βάλτε στο παιδί σας αντιηλιακό όποτε βγαίνει από το σπιτι.

Οι βόλτες με το ποδήλατο αυξάνονται το καλοκαίρι. Τα παιδιά, σε κάθε ηλικία, πρέπει να φορούν τα κατάλληλα προστατευτικά όταν κάνουν ποδήλατο. Το κράνος είναι απαραίτητο και ιδανικά θα πρέπει να φορούν και προστατευτικά γονάτων και αγκώνων.

Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι περισσότερα. Στο ταξίδι μεταφέρουμε τα παιδιά σε κατάλληλα για την ηλικία τους και σωστά δεμένα και τοποθετημένα καθίσματα αυτοκινήτου. Παίρνουμε μαζί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Δεν αφήνουμε ποτέ μόνο το παιδί στο αυτοκίνητο ακόμα και υπό σκιά, γιατί αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες και υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.

Το καλοκαίρι προσφέρεται για βουτιές. Όμως, όποια μέτρα κι αν έχετε λάβει, όσο καλά εκπαιδευμένα κι αν είναι τα παιδιά σας στο κολύμπι, μην τα αφήνετε από τα μάτια σας ούτε για ένα δευτερόλεπτο! Αυτό ισχύει για τη θάλασσα, τις δημόσιες πισίνες, αλλά και την πισίνα του σπιτιού σας. Γύρω από τις πισίνες τοποθετήστε ειδική περίφραξη. Μάθετε στα παιδιά σας κολύμπι και εσείς παρακολουθήστε μαθήματα πρώτων βοηθειών. Οι γνώσεις που θα αποκτήσετε μπορεί να σώσουν τη ζωή ενός ανθρώπου!

Εάν το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα ηλίασης (πονοκέφαλο, ζάλη, εμετούς, πυρετό), ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Τα καλοκαίρια τα τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα όπως μέλισσες και σφήκιες είναι περισσότερα. Εκτός από ενοχλητικά, μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες. Προστατεύσετε τα παιδιά σας με ειδικά αντικουνουπικά κατάλληλα για παιδιά . Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα. Η πιο επικίνδυνη αντίδραση σε τσίμπημα είναι ασφαλώς η αλλεργική αντίδραση. Εάν είστε αλλεργικοί έχετε πάντοτε μαζί σας ενέσεις αδρεναλίνης. Πάντως οτιδήποτε σας ανησυχήσει μετά το τσίμπημα εντόμων, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Επίσης τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι περισσότερα το καλοκαίρι. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Δώστε προσοχή στη σωστή φύλαξη των τροφίμων και εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ζητήστε άμεσα τη συμβουλή του παιδίατρού σας. Οι εμετοί και οι διάρροιες σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση λόγω του καιρού, οδηγούν πιο εύκολα σε αφυδάτωση.

Δίνοντας προσοχή στα πιο πάνω, θα κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά μας το καλοκαίρι και θα μπορέσουμε όλοι να το απολαύσουμε.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν!

print

Σχετικά Άρθρα

Παιδιά και ζώα

Παιδιά και ζώα

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο. Παιδιά και ζώα Οι γονείς θα ήθελαν η ανατροφή των παιδιών τους να περιλαμβάνει και το σεβασμό προς όλα τα έμβια...